Üdvözli a PSZÁF az MNB új csomagját

Üdvözli a PSZÁF az MNB új csomagját bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
penz

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) üdvözli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2013. április 4-én bejelentett kezdeményezését a kis- és középvállalkozások (KKV-k) gazdasági tevékenységét előrelendítő, összesen 500 milliárd forintos refinanszírozási csomagnak a kereskedelmi bankokon keresztül történő kihelyezéséről – közölte a PSZÁF.

Az intézmény közleménye szerint “A potenciálisan a teljes KKV hitelállomány közel 15 százalékát kitevő intézkedések tükrözik azt a törekvést, hogy a lehetséges eszközökkel erősíteni kell a vállalati szféra teljesítőképességét, s ezen keresztül a gazdasági növekedést, a foglalkoztatottság emelését. A növekedés beindítása valamennyi gazdasági szereplő közös érdeke. Fontos, hogy a program a tartalékok biztonságának megőrzése mellett valósulhat meg.

A devizában fennálló KKV hitelállomány 13 százalékát kitevő, 250 milliárd forintos csomag, amely a devizahitelek aktuális árfolyamon történő átváltását célozza alacsony kamatozású forinthitelekre, hozzájárulhat az érintett vállalatok kamatterheinek csökkentéséhez, az árfolyam kockázatuk kiiktatásához, egyben hitelképességük javulásához és így áttételesen a banki KKV hitelállomány minőségének javulásához.

Az alacsony kamatszint mellett kihelyezendő, céljuk szerint új hozzáadott érték előállítására fordítandó KKV hitelek növelhetik a fizetőképes hitelkeresletet ebben a vállalati szegmensben, ez pedig végső soron hozzájárulhat a banki hitelaktivitás emelkedéséhez is.

A jegybanki intézkedéscsomag harmadik pillérétől várt hatás – a rövid lejáratú devizaforrások hosszabb lejáratúra való lecserélése – csökkentheti a magyar nemzetgazdaság forrásoldali sérülékenységét.
Az, hogy az MNB a végrehajtás kialakításába be kívánja vonni a piaci szereplőket is, elősegíti, hogy a bejelentett intézkedések a leghatékonyabban érvényesülhessenek. A PSZÁF számára fontos, hogy a program kibontása és végrehajtása során a prudenciális szempontok megfelelően érvényesüljenek.”

A Portfolio.hu az alábbi cikkben foglalta össze a program várható hatásait a pénzügyi szektorra és a hitelezésre:
Forrás: portfolio.hu

A hozzászólás le van zárva.

Fejlesztette: Gamber WebMűhely