Szigorodik a cégvezetők felelőssége

Szigorodik a cégvezetők felelőssége bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
blogimage1

A 2014 márciusában életbe lépő új Ptk. drasztikusan változtat a gazdasági társaságok vezető tisztségviselőire vonatkozó felelősségi szabályokon. Az új rendelkezés szerint a jövőben a vezető tisztségviselők a tisztségükkel összefüggésben külső feleknek okozott károkért a saját társaságukkal egyetemlegesen felelnek a kárt szenvedett harmadik személyekkel szemben – hivatkozik a DLA Piper ügyvédi irodára a Világgazdaság.

Ha például egy súlyos környezeti károkat okozó szennyezés esetén a bíróság kimondja a vállalat felelősségét a károkozásban, akkor ez könnyen annak a megállapításával fog együtt járni, hogy a vezető tisztségviselők kötelezettségszegése vezetett a káreseményhez. Ilyen helyzetekben az új Ptk. alapján a károsultak most már nem csupán a társaság, hanem az ügyvezetést ellátó magánszemélyek ellen is érvényesíthetik az akár milliárdos összegekre rúgó kártérítési igényüket.

És ez az egyetemleges kártérítési felelősség nem csupán a környezetszennyezéssel, hanem bármilyen más jogellenes intézkedéssel okozott kár kapcsán felmerül, legyen szó akár a társaság szerződésszegése által a szerződéses partnernek okozott kárról, akár a versenyjogi szabályok társaság általi megszegése által a versenytársaknak, a fogyasztóknak okozott kárról. Tehát ha a marketingesek elrontjanak mondjuk egy reklámot és a GVH szabálytalannak minősíti, azért adott esetben milliárdokra lesz perelhető a vezérigazgató.

Mindez nyilvánvalóan jelentősen megnöveli a vezetők felelősségét, így nem lenne meglepő, ha az új szabályzás a vezetői felelősségbiztosítások szélesebb körben való elterjedését eredményezné – mondta Molnár Gábor, a DLA Piper partnere.

 

Forrás: index.hu

A hozzászólás le van zárva.