Soros figyelmeztet: elindulhat a lavina

Soros figyelmeztet: elindulhat a lavina bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
blogimage2

Ha a Japán gazdaságpolitika valamit beindít, akkor könnyen előfordulhat, hogy azt nem tudja megállítani és emiatt a jen majd lavinaszerű esésen megy keresztül – mondta Soros György a CNBC-nek adott interjújában.

A guru ugyanakkor optimista az USA gazdasági helyzetével kapcsolatban, az ország fiskális problémái megoldódhatnak véleménye szerint és Kína ingatlanpiaci lufijának kipukkadásától sem tart.
Japánban az évtizedek óta tartó recessziós és deflációs időszakra reagálva, Shinzo Abe újdonsült miniszterelnök olyan gazdaságpolitikai lépéseket kezdett szorgalmazni, amik az infláció felhajtására és indirekt módon a jen gyengülésére irányultak. Soros szerint könnyen előállhat egy olyan helyzet, hogy az emberek a jen esését hosszú távú jelenségnek vélik, melynek következtében majd külföldre menekítik pénzüket. Ez a kimenetel pedig komoly kockázatokat hordoz, könnyen elvesztheti a gazdaságpolitika az indukált hatások feletti kontrollját.

A japán mennyiségi lazítás ugyanolyan mértékű, mint az amerikai, csakhogy Japán gazdasága pusztán harmad akkora, tehát egy háromszor erősebb akcióról van szó valójában – hangsúlyozta Soros György beszédében. A jen november közepe óta 21 százalékot esett és a legtöbb devizakereskedő további esésre számít az év további részében. Ugyanakkor a japán tőzsdeindex az utóbbi időben szárnyalásnak indult és ezzel kapcsolatban a piac továbbra is optimista.

USA kapcsán bár komoly nehézségek merültek fel a fiskális politika kapcsán és rengeteg a vitás kérdés a döntéshozatalban, mégiscsak van ok az optimizmusra. A fiskális nehézségein túljuthat az ország, ugyanis a gazdaság fundamentumai erősek – tette hozzá Soros.

Soros György kitért Kína helyzetére is, bár sok problémát lát az ország kapcsán, jelenleg az ázsiai óriás piacát tartja a legdinamikusabban fejlődőnek. Véleménye szerint a világ második legnagyobb gazdasága sikeresen tud majd áttérni a fogyasztásvezérelt növekedésre.

A guru nem tart attól, hogy Kínában kipukkadna az ingatlanpiaci lufi, mert bár a lehetősége megvan, de ezt a kormányzat is látja és véleménye szerint képes lehet ezt sikeresen kezelni. A kínai kormányzat valóban reagált a jelenségre az ingatlaneladásokból származó profit jelentős megadóztatásával.

Forrás: portfolio.hu

A hozzászólás le van zárva.

Fejlesztette: Gamber WebMűhely