Matolcsy bemondta, meddig vághatják a kamatot

Matolcsy bemondta, meddig vághatják a kamatot bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
penz

Ma tartja elsõ kamatdöntési sajtótájékoztatóját Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, amelyet “Iránymutatás az MNB kamatdöntéseihez” címmel hirdettek meg. Azt már tudjuk, hogy a monetáris tanács a mai ülésen újabb 25 bázisponttal 4%-ra vágta az alapkamatot, így a mai esemény fõ fókusza az, hogy a kamatpálya hogyan alakulhat a következõ idõszakban. Az eseményrõl a helyszínrõl tudósítunk.

Matolcsy: óvatosak vagyunk 2013.07.23 15:16

Óvatos, konzervatív politikát követ az MNB, ezt a piaci elemzők és befektetők is elismerik – zárta gondolatait Matolcsy.

Stratégiai döntések: 2013.07.23 15:06

1.) folytatjuk a kamatcsökkentési ciklust, a növekedési fordulatnak még a legelején tartunk, ezt meg kell erõsítenünk, minden közgazdasági érv amellett szól, hogy az MNB folytassa az alapkamat csökkentését, nem csupán lehetõségét, hanem szükségét is látjuk ennek.

2.) Változik az alapkamat csökkentés monetáris politikai kerete, azaz az Európai Központi Bankot követjük, az előretekintő iránymutatást kívánnunk adni, mi ezt most átvesszük, ráállunk erre a gyakorlatra. Ez a forward guidance keretrendszer három feltételt vesz figyelembe az alapkamat meghatározásánál. Az első, hogy milyen a közép távú inflációs kilátás, az MNB-nek a közép távú inflációs célja 3-3,5%-ot jelent. A második: az alapkamat csökkentési ciklus következő szakaszában, azaz augusztustól a pénzügyi stabilitási kritériumokat jobban figyelembe vesszük. A további kamatvágások szempontjából pozitív, ha 3% alatti a költségvetési hiány, ha csökken az államadósság, illetve a devizahitel adósság mind a három nemzetgazdasági szektornál, továbbá ha pozitív a folyó fizetési mérleg. Mindezek mellett az árfolyamingadozást, a reálkamatot, és a bankrendszer tőkemegfelelési mutatóját (ami Magyarországon igen kedvező) is figyeli az MNB. A harmadik: figyelembe vesszük a reálgazdaság helyzetét: ma ezt már sok nyugati jegybank hangsúlyosan figyeli. Ennek a három tényezőnek az elemzésével adunk majd iránymutatást az alapkamat csökkentési ciklus fázisában.

3.) Élünk a kisebb kamatcsökkentés lehetőségével, azaz az eddigi 25 bázispontosnál kisebb lépések sem zárhatók ki a következő hónapokban, években. Például 10 bázispont körüli lépésekben is tovább haladhatunk, ez kiszámítható, ezt 4% alatti kamatoknál is követheti a bankrendszer a hitelkamatoknál, ezt is várjuk az állampapírpiactól is.

4.) Kisebb lépésekben eljuthatunk egy 3-3,5%-os alapkamathoz.

Matolcsy: Stratégiai döntéseket hozott az MNB 2013.07.23 15:03

„Egyértelmű sikerrel zárult” az elmúlt egy évi kamatcsökkentési sorozat – jelentette ki a mai kamatdöntési sajtótájékoztató keretében Matolcsy György.

Négy oka az egyértelmű sikernek:

1.) az alapkamat csökkentéseket minden hónapban rendre azonos mértékű hitelkamat csökkentés kísérte, ez azt jelenti, hogy az átárazódás az új hitelekben rögtön megjelent.

2.) Az állampapír piacon minden alapkamat csökkentést a hozamgörbe csökkenése kísérte, tehát sikerült az állampapír piacon az indokolatlanul magas hozamgörbét lejjebb szorítani, igaz voltak kivételek (pl. a Fed eszközvásárlási programja lassításával kapcsolatos jelzéseket követő „megbillenés”)

3.) Az alapkamat csökkentések mellett erősödött Magyarország pénzügyi stabilitása, például a CDS-felár süllyedni tudott

4.) Az aggodalmakkal, kritikákkal szemben Magyarországon a monetáris politika kiszámítható jelzőt kapott.

 

Forrás: portfolio.hu

A hozzászólás le van zárva.

Fejlesztette: Gamber WebMűhely