Folytatja a tárgyalásokat az MNB

Folytatja a tárgyalásokat az MNB bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
image2

A nyolc nagybank vezetőjének részvételével megtartott hétfői munkareggeli után egy héttel a közepes méretű pénzintézetek képviselőivel egyeztet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) gazdaságélénkítő programjáról – közölte szerdán az MNB honlapján.

A jegybank egyben jelezte: a következő időszakban folytatni kívánja az egyeztetést a növekedési hitelprogramról. Hétfőn nyolc magyarországi nagybank vezetőjével tárgyalt az MNB vezetése. A jegybank akkori közleménye szerint az ülésen a pénzintézetek üdvözölték az együttműködést és a program meghirdetését, továbbá megállapodtak abban, hogy a program még kidolgozásra váró részleteit rendszeres egyeztetés keretében együtt alakítják ki.A jegybank április 4-én három intézkedésből álló programot hirdetett a vállalati hitelezés ösztönzése és a pénzügyi rendszer sebezhetőségének csökkentése érdekében. A jegybank egyrészt – a kereskedelmi bankok útján – a mikro-, kis- és középvállalatokat 250 milliárd forintnyi kedvezményes hitellel támogatná. Másrészt, a kkv-k 250 milliárd forint értékben válthatnák át devizahiteleiket kedvezményes kamatozású forinthitelre.

A program harmadik pillére értelmében a kereskedelmi bankok a jegybankkal kötendő megállapodás alapján mintegy 20 százalékkal, 3600 milliárd forintra csökkentenék a jegybanknál tartott kéthetes jegybanki kötvényállományukat, miközben a jegybank a devizatartalék terhére hasonló értékben biztosítana számukra devizaforrást rövid lejáratú külső adósságuk törlesztésére.

 

Forrás: napi.hu

A hozzászólás le van zárva.

Fejlesztette: Gamber WebMűhely