Döntött az MNB a hitelprogram részleteiről

Döntött az MNB a hitelprogram részleteiről bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
image2

A Magyar Nemzeti Bank vezetői ismertették ma az április 4-én meghirdetett, három pillérből álló Növekedési Hitel Program részleteit. A június 1-jén induló hitelprogramról döntött az MNB, a kéthetes kötvények sorsáról azonban még nem.

Fontosabb részletek

A kamatmarzs + garanciadíj teljes összegének maximuma 2,5% lesz a bankoknál, az MNB 0%-on adja a forrást a bankoknak     Kártyaleosztásos módszerrel határozzák meg az egyes bankok kvótáját, ami a kisebb bankokat preferálja     A kéthetes kötvény sorsáról még nem hoztak végsõ döntést, de augusztus elejéig 3600 milliárdra csökkentenék az állományt     Ösztönöznék a hitelkiváltásokat és az új kihelyezést is a programmal     Június 1-jén indul a hitelprogram, a hitelek összege 3 millió és 3 milliárd között lehet.

 

Továbbra is 0,7 százalékpontos plusz növekedést jósolnak 2013.04.30 11:25

A jegybank konzervatív, lépésről lépésre haladó, felelős politikát folytat – reagált Matolcsy arra a kérdésre, miként folytatódhat a kamatcsökkentési sorozat.

A Bank of England programjának meghosszabbítása pozitív üzenetet hordoz, “egymást is megtermékenyítjük” – fogalmazott. A program első eredményei már látszanak, és ahogy a Bank of England is teszi, az MNB-nek is “hónapról hónapra, negyedévről negyedévre felül kell vizsgálnia a programot”.

A program “talán” 2014 első felére is áthúzódva 0,7 százalékpontos pozitív hatást jelenthet a GDP-re. A program már önmagában jelzi majd, hogy merrefelé “húznak” a hiteligények, beruházások vagy éppen forgóeszközök felé – fogalmazott Matolcsy.

Az MNB nem 100%-on, de befogadja mérlegébe a hitelszerződéseket, így adatbankot épít és elemezni fogja azt is, hogy a megfelelő célokra használják-e fel a hitelt a megfelelő vállalkozások (mikro-, kis- és középvállalkozások) – mondta Matolcsy.

Újabb részletek: a kisebb bankokat akarják előnybe hozni 2013.04.30 11:20

Balog Ádám jegybank-alelnök elmondta: maximum 10 éves futamidejû hiteleket lehet nyújtani az MNB új refinanszírozásával. Forgóeszközhitel, beruházási hitel, illetve EU-forráshoz kapcsolódó hitel lehet. A 2,5%-os kamatmarzs+garanciadíj maximális arányán belül az MNB-vel való egyeztetés után szabadon „játszhatnak” a pénzintézetek. A hitel összege 3 millió és 3 milliárd forint között lehet. Más hitelek kiváltását az új programmal nem kívánják korlátozni a jegybanknál, mint Balog mondta, az alacsonyabb törlesztőteher és az új hitelkihelyezés egyaránt pozitív a gazdaság számára. A kéthetes kötvénnyel és a hozzá kapcsolódó devizacserével kapcsolatban Balog elmondta: látnak mozgásteret a bankokkal és takarékszövetkezetekkel folytatott tárgyalások alapján. A magyar állam devizaadósságának csökkentésével kapcsolatban Balog azt mondta, ez az ÁKK hatáskörébe tartozik.

A refinanszírozási program részleteiről május 8-án, majd 15-én tájékoztatják a hitelintézeteket, ezt követően kerülhet sor a keretszerződések aláírására. Május 28-án tájékoztatják majd őket arról, hogy az általuk kívánt összegből mennyit tudnak igénybe venni. A program június elejétől augusztus végéig tart, ezt követően vonnák le a tanulságokat az esetleges későbbi hasznosíthatóság érdekében is.

Nagy Márton ügyvezető igazgató elmondta: fontos, miként allokálják a keretösszeget. Aki részt kíván venni, az a meglévő kkv-hitelállományának minimum 5%-ában tudja igénybe venni (nem akarják, hogy “1 forinttal” akarjanak részt venni a bankok). Ezt követően kártyaleosztásos módon osztják el a keretösszeget, vagyis a kisebb igényektől haladnak a nagyobbak felé, amíg a keret el nem fogy.

Cél, hogy ne a jelenlegi piaci struktúrát betonozzák be, cél, hogy a kisebb bankok a piaci részarányukat növeljék. Azért fontos ez, mert ők azok, akik az utóbbi időben tudták növelni kkv-hiteleik állományát – mondta Nagy Márton. Hangsúlyozta, hogy a bankváltást mind az első, mind a második pillér alatt lehetővé teszik.

Íme a részletek! – A kéthetes kötvényekről még nem döntöttek 2013.04.30 11:09

Három kérdésben is elfogadták a bankok javaslatait:

1. Vegyék figyelembe a kamatmarzs és garanciadíj mértékénél, hogy garanciára szükség van. Ezért a kamatmarzs és a garanciadíj összesen lehet maximum 2,5%.

2. Emeljék meg az egyedi hitelek felső korlátját. A legkisebb összeg 3 millió, a legfelső 400 millió helyett 3 milliárd forint lehet. Ez a középvállalatok fejlesztési és forgóeszközhitel-forrásait teremti meg.

3. Vizsgálják felül az MNB kéthetes kötvényprogramjának befogadási kritériumait, hiszen nincs ugyanolyan helyzetben a külföldi és a belföldön kockázatot vállaló hitelintézet. Az MT erre vonatkozó előterjesztést kért az igazgatóságtól, a részletekről a következő hetekben döntenek. A lényeg Matolcsy szerint az lesz, hogy betéti formában fogják elfogadni a forrást, és csak azoktól, akik Magyarországon pénzügyi tevékenységet végeznek.

Matolcsy szerint június 1-jén elindulhat a fentiek alapján a program, és a magyar bankszektor legalább kétharmad része fog részt venni benne.

Forrás: portfolio.hu

 

A hozzászólás le van zárva.

Fejlesztette: Gamber WebMűhely